ICT legacy professionals in den lande, verenigt u

foto bij blog legacy specialisten

Steeds weer die verhalen in de vakbladen over de razendsnelle ontwikkelingen in de ICT. Steeds weer vragen we ons af wat de gevolgen van deze snelle ontwikkeling zijn. De politiek vraagt zich af of Nederland als kennisland bij kan blijven. Of jongeren wel voldoende kiezen voor technische vakken. Of specifiek meisjes? Zelfs in de vluchtelingen discussie komt naar voren of hierin wellicht een oplossing gevonden kan worden. Dezelfde vragen stellen we ons jaar in jaar uit. De wereld verandert nu eenmaal en de techniek verandert mee. Of andersom.

Interessanter in deze polemiek zijn juist niet de veranderingen, maar de continuïteit in de ICT. Want ook al lijkt het alsof de ICT wereld zo snel verandert, er is juist ook veel dat niet verandert. Bijna alle grote multinationals, departementen, agentschappen, uitvoeringsorganisaties, pensioenfondsen etc. in Nederland en dito organisaties in het buitenland hebben nog grote oude informatiesystemen. Veelal bedrijfskritische systemen die ontwikkeld zijn in de laatste decennia van de vorige eeuw. Dit zijn robuuste en betrouwbare systemen die met veel rekenkracht op de achtergrond snel complexe bewerkingen uitvoeren. Deze zogenaamde legacy systemen zijn al lang financieel afgeschreven, zijn inmiddels volledig uitontwikkeld en passen naadloos in de bedrijfsprocessen. Dit hele historische systeemlandschap is uit ons zicht onttrokken. Het zit diep weggestopt in grote en complexe netwerken. Grafische interfaces op laptops en gebruikersvriendelijke apps op onze mobiele devices geven via moderne applicaties toegang tot deze legacy systemen. Onzichtbaar, terwijl iedereen meerdere keren per dag naar volle tevredenheid van een legacy systeem gebruik maakt.

Onvoldoende wordt nu de vraag gesteld wat juist de gevolgen zijn van dit conservatisme in de ICT. De kennis van deze legacy systemen verdwijnt door natuurlijk verloop. De grondleggers van deze systemen zijn met pensioen, hun opvolgers gaan de komende jaren. Daarachter zit niet heel veel meer. Wie gaan dan die legacy systemen beheren? Kan Nederland als dienstverlener betrouwbaar blijven? Zijn er nog voldoende vaklui beschikbaar. Of moeten we juist weer jongeren opleiden?

Boeiende vraagstukken over legacy-problematiek. Vraagstukken die misschien minder sexy zijn dan die rond de snelle ontwikkelingen van ICT , maar daardoor zeker niet minder relevant. En zeker niet minder complex. De laatste jaren is getracht om dit probleem te tackelen door snel en stoer de legacy systemen uit te faseren en om te zetten naar moderne systemen. Maar veel van deze megalomane en risicovolle projecten zijn mislukt. Het uitfaseren van legacy systemen is complex en is alleen verantwoord als de systemen onder controle zijn. En als ze onder controle zijn, dan wil je er eigenlijk helemaal niet van af.

De oplossing voor dit vraagstuk ligt in handen van de steeds schaarser wordende legacy professionals. Met hun vakmanschap en kennis zijn we in staat om de legacy systemen onder controle te krijgen. Vanuit deze stabiele situatie is het mogelijk om ze op een verantwoorde wijze organisch te transformeren naar een modern systeemlandschap. Alleen op deze gecontroleerde en beheerste wijze, met grondige kennis van de legacy systemen, is deze problematiek te tackelen.

Legacys is dè autoriteit op het gebied van legacy systemen. Geïnteresseerd? Neem contact met ons op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *